Fietstocht, musical en Surinaamse kerkdienst...
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
14 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Na ongeveer een uur fietsen langs allemaal prachtige villa’s en tegelijkertijd langs krotwoningen (ja, in Suriname kun je het verschil tussen arm en rijk goed merken, het woont hier allemaal door elkaar), bereikten we de Surinamer rivier die we over moesten steken. Als je dacht dat dit zou zijn met een mooie pont waar we met onze fiets op konden, had je het mis. Er lag een oud vissersbootje, dat ons wel naar de overkant kon brengen en de fietsen die werden er gewoon bij ingelegd. Na een paar minuten waren we aan de overkant en kon onze fietstocht verder gaan. Wim was onze gids en dacht de weg wel te weten. Helaas viel dit tegen. Na ruim een uur vroegen we ons af of we er al bijna waren. We kwamen aan bij het dorpje Alkmaar en besloten toen maar even de weg te vragen. Dit was een goede keus, want we bleken al veel te ver te zijn doorgereden. Nadat we in Alkmaar even bij de plaatselijke kroeg wat hadden gedronken zij we weer ruim 20 minuten terug gefietst. Uiteindelijk kwamen we aan bij Mariënburg waar we de boot namen naar Frederiqesdorp. Het is een dorp waar vroeger een oude suikerplantage was. Het was daar echt heel mooi. In het dorp wonen nog steeds mensen. Je zag er ook nog echt van die huizen uit de tijd dat Suriname nog een kolonie was. In die huizen woonden dan de rijke plantage eigenaren. Nadat we daar wat gegeten hadden, zijn we terug naar huis gegaan.
Onderweg zag je ook genoeg. Zo zijn we o,a, bananenbomen en mangobomen tegengekomen.
Thuis aangekomen zagen we dat we goed verkleurd waren, het was die dag dan ook heerlijk weer.
’s avonds hadden we een echte Surinaamse musical. De musical ging over het verdronken dorp. Door de komst van het Brokopondo stuwmeer, zijn er heel veel dorpen verloren gegaan. Deze musical ging over dit verhaal. Er werd in de musical veel verteld over de Marrons en je hoorde verschillende Saramacaanse liederen. Heel leuk om te zien dus, jammer dat we er niet veel van verstonden. Er werd wel Nederlands gepraat, maar niet veel. Hierdoor gebeurde het dus regelmatig dat de hele zaal dubbel van het lachen lag en wij dachten; waar gaat dit over??
De volgende ochtend zijn we naar een kerk geweest die je kunt vergelijken met een Amerikaanse gospelkerk. Nou en dat hebben we geweten! Om negen uur kwamen we aan. Bleek de kerk om 10 uur te beginnen. We besloten toch te wachten en toen we om half 10 naar binnen gingen keken we onze ogen uit. Het zingen was erg leuk om te zien. Al die Surinamers die uit hun dak gaan en staan te swingen. Ik voelde me hier ook echt een buitenlander.. Toen de preker kwam werd het wat minder, die man was een uur lang aan het schreeuwen tegen ons. Hierdoor hebben we dus niet zoiets van, we gaan hier nog een keer heen.
’s Avonds weer heerlijk ergens gegeten. Al met al een weekend waarin we veel gedaan hebben.
Het weekend gaan we varen naar een plek waar dolfijnen zwemmen. Het schijnt daar heel mooi te zijn. Je kan er zelf ook zwemmen. Zondag is een huisgenootje jarig, dus organiseren we een leuk feestje, lekker bbq enzo..
Oja, vergeet ik toch bijna het belangrijkste..Ik ben al een beetje beroemd in Suriname, ik sta nu al met mijn salsa in de krant hihi.. Nee, hoor beetje overdreven, maar ik sta wel in de krant met de salsales. Met als kop: Stagiairs aan de Salsa!
Het is trouwens heel leuk om iedere keer jullie berichtjes te lezen, heel erg bedankt daarvoor.
14 Februari 2008 - 18:03
Erik:
hahaha klinkt goed, maar uhh ben je al helemaal klaar met lesgeven? -
14 Februari 2008 - 19:16
Miranda:
He heleen, volgens mij heb je het echt naar je zin daar zo te lezen. Leuk voor je! maarrrrrree lesgeven kun je dat ook als je terugkomt???? hahahahahahaha
nee hoor grapje geniet maar van je tijd daar! lesgeven kun je je hele leven nog!
Geniet van je tijd daar!! en kijk uit naar je volgende berichtje! groeten vanuit een grijs nederland! Miranda -
14 Februari 2008 - 20:49
Marcel:
Blijft leuk om al je verhalen te lezen! Ga zo door en have fun! -
15 Februari 2008 - 13:02
Geerke:
Heey! Leuk man al die verhalen en die foto's! Zo kan je er echt een beeld bij vormen! Succes met alles, xx Geerke -
15 Februari 2008 - 15:19
Esther:
he meis,
klinkt echt heel cool allemaal! Klinkt al vaakntie? maar zeker door de weeks wel hard werken? heel veel plezier weer! vind het leuke elke keer te lezen hoe het met je gaat!
lifs esther -
17 Februari 2008 - 13:57
Semra:
leuk dat je het naar je zin hebt.mag je zo van die bananen eten?????????hahaha
nog heel veel plezier bij de dolfijnen en let goed op jezelf he.groetjes xxxx jes semra -
18 Februari 2008 - 10:53
Henriëtte:
lieve Heleen, wat leuk dat jullie zoveel ondernemen en op deze manier ook de omgeving verkennen! maar eh...hoe gaat het met les geven, luisteren de kinderen een beetje naar je? en vragen ze ook hoe het in ned. gaat? Heb je eigenlijk ook fruitbomen in "jou" tuin?
Het is ontzettend leuk om steeds je berichtjes te lezen en we kijken alweer uit naar het volgende waar vast in te lezen is of je Flipper ontmoet hebt!
Succes maar weer met alles en liefs van Adam en Jet
p.s felicitaties voor je huisgenoot! -
20 Februari 2008 - 10:32
Dirke:
Hoi Heleen,
Geniet er van . Dit zijn de leuke dingen in het leven als je stage loopt in het buitenland
Als ik de foto's zie krijg ik zin in de zomervakantie.
Groetjes uit het grijze kikkerlandje.