Vakantie is voorbij, weer aan het werk! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Heleen Bosselaar - WaarBenJij.nu Vakantie is voorbij, weer aan het werk! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Heleen Bosselaar - WaarBenJij.nu

Vakantie is voorbij, weer aan het werk!

Door: Heleen

Blijf op de hoogte en volg Heleen

13 April 2008 | Suriname, Paramaribo

De eerste week, na de vakantie zit er al weer op. Na twee super weken met Erik, moest ik wel weer even op gang komen. Toch zat ik na de eerste dag weer helemaal in het ritme en kon ik meteen invallen in de vierde klas, omdat de leerkracht ziek was. Dit kreeg ik twee minuten voor tijd te horen, dus het was even snel bedenken wat ik met ze kon doen. Gelukkig ging alles goed. Dinsdag heb ik ook de hele dag voor deze groep gestaan. Het is een leuke klas. Er zitten 33 kinderen in deze klas, dus het is wel heel vol, maar ik merk dat dit wel wat oudere kinderen zijn en ze al iets beter zelfstandig kunnen werken.
Het is een groep 6, maar sommige kinderen zijn al 13 of 14 jaar. Het leeftijdsverschil in deze klas is echt groot, want er zitten ook kinderen van 9 jaar in de klas.
Woensdag stond ik weer in mijn eigen klas en dat was echt even omschakelen. Mijn klas is nog heel speels, ze zijn druk en lopen veel door de klas. Het concentratievermogen van deze kinderen is heel laag en omdat ik niet fulltime voor deze klas is het erg moeilijk om dit te veranderen. Toch probeer ik dit op allerlei manieren en ik merk dat dit wel werkt. Al zijn er ook zeker momenten dat ik af en toe ze echt denk, wat moet ik nu weer doen om ze stil te houden. Het is wel heel leuk om te merken dat je ze met kleine trucjes stil kan houden. Op dat gebied kan ik hier dus goed oefenen:).

De twee weken met Erik waren echt top! We hebben echt een hoop leuke dingen gedaan.
Woensdag 20 maart heb ik hem opgehaald van het vliegveld. Het was wel heel grappig, want van een aantal andere studenten die ik ook ken, wachtte die dag ook op hun vriendje, vriendin of familie. We stonden daar dus met z’n allen in spanning te wachten wanneer ze naar buiten zouden komen. En stuk voor stuk liepen ze weg met hun vriendjes, maar Erik was er nog niet. Ik maar wachten, maar uiteindelijk kwam ook Erik naar buiten lopen en was het echt super om elkaar weer te zien.
Die zaterdag gingen we samen met een huisgenoot op een jeepsafari. Dat was echt grappig. Stond daar een grote jeep voor ons klaar en een gids die ons meenam de savanna in. We mochten ook zelf rijden. Nou en dat hebben Corien en ik geweten, toen Erik achter het stuur ging zitten… Wij zaten achterin en op een gegeven moment reed Erik keihard, door een grote plas die wat dieper bleek dan gedacht. Wij vlogen de lucht in en werden zeiknat!!! Gelukkig is alles goed afgelopen en konden we er hard om lachen.
Maandag en dinsdag hadden we een auto gehuurd. Die maandag zijn we toen naar de districten Saramacca en Coroni gereden. Suriname is verdeeld over een aantal districten. Paramaribo is één district en meteen de kleinste van alle districten. Het was een hele mooie route langs allemaal dorpjes, zo zijn we nog o.a. nog in Groningen geweest.
Dinsdag hebben we voor de kinderen van het kindertehuis spullen gekocht. Daarna zijn we het bij de kinderen gaan brengen en dat was echt een heel leuk moment. Al die kinderen die naar je toe komen en enthousiast zijn.
Ik heb binnenkort een gesprek met het Nederlandse meisje dat daar vrijwilligerswerk doet, om te kijken wat we het best kunnen doen met het geld dat we nog over hebben. Binnenkort zal ik er meer over vertellen. ’s Middags zijn we toen nog naar white beach gereden en hebben we nog heerlijk twee uurtjes op het strand gelegen.
Donderdag begon het hoogtepunt van onze vakantie. We zijn toen 4 dagen het binnenland in geweest met een vliegtuigje. Dat was echt super gaaf. Het was een vliegtuigje waar max. 12 personen in konden. Het was een heldere dag dus we konden vanuit het vliegtuig het oerwoud zien liggen. Het was echt zo mooi daar. Erik en ik sliepen in een hutje aan een riviertje ongeveer een kwartier lopen van de lodge. Dus we kregen een walky talky mee om te kunnen communiceren als er wat aan de hand was. Iedere avond werden we weggebracht met een soort golfkarretje en ’s ochtends weer opgehaald. We hebben daar heel veel tochten gemaakt door de jungle en van alles gezien: Drie verschillende soorten apen, slangen, vogels, papagaaien enz.
Toen we de eerste ochtend werden opgehaald kwamen we onderweg zelfs een tapijtslang tegen die net een boskonijn had opgegeten Een werknemer had de slang vast en gooide hem later weg. Op dat moment begon de slag het konijn uit te spugen. Echt bizar om dat te zien..maar wel heel bijzonder.
De derde dag zijn we ook nog gaan kajakken. We werden met een korjaal ergens afgezet en moesten toen zelf met een kajak de rivier afvaren. Dat was erg leuk, maar ook wel spannend, omdat je wist dat er allemaal slangen en enge beesten in het water zitten. We mochten dus niet omslaan en dat kon best gebeuren bij de stroomversnellingen..Gelukkig was het niet gebeurd en was het een erg mooie tocht.
Dinsdag en woensdag zijn we nog naar Matapica geweest. Dat is een gebied aan het strand, waar schildpadden hun eieren leggen. Het is daar erg primitief en we hebben toen met z’n tweeën in een hangmat geslapen. Vraag niet hoe we lagen, maar het is gelukt:)
Om kwart voor tien zijn we toen met een gids het strand op gaan lopen en al snel vonden we de leatherback, dat is de grootste schildpaddensoort van Suriname, hij weegt wel 8oo kilo en is zo’n twee meter lang. Echt apart om die beesten in het echt te zien. Die avond hebben we ook de greenturtle gezien. Die zijn iets kleiner.
De volgende dag gingen we al weer op tijd naar huis. De reis was erg mooi. Matapica ligt in een moerras gebied. Met een piepklein korjaaltje vaar je dus echt door het moeras.
Donderdag was het al weer de dag dat Erik naar huis ging. Onderweg naar het vliegveld hoorden we dat er een vliegtuigje in het binnenland was neergestort. We reden langs Zorg en Hoop. Het vliegveld waar de binnenlandse vluchten gaan en toen vonden we het daar al zo druk. Later hoorden we dus van het ongeluk. Afgelopen woensdag was er ook een nationale dag van rouw en hingen alle vlaggen halfstok. Onze taxichauffeur kende de piloot. Het was dus wel even schrikken toen we dat hoorden. Ook, omdat we vorige week zelf nog in een vliegtuigje hebben gevlogen.
Uiteindelijk kwamen we aan bij Zanderij, het vliegveld, en moesten we helaas weer afscheid nemen. Dat was wel moeilijk, maar we kijken wel terug op een super tijd.

Nogmaals wil ik iedereen bedanken voor alle leuke kaartjes en reacties die ik van iedereen heb gekregen, ik kan niet altijd terug reageren, maar het is iedere keer weer super om alles te lezen.

-x-

• 13 April 2008 - 16:26

Arie:

Hey Heleen,

Leuk om goed nieuws van je te horen. We zijn gister bij Stoppels geweest. Het was weer ouderwets gezellig. We hebben Erik weer even een opkikkertje gegeven, maar ook ff lekker zitten jennen. Was erg leuk, maar iedereen besefte dat we een schakel misten...
    Nog een paar weekjes en veel plezier verder. Dan kunnen we samen in juli naar de diplomauitrijking.
    Liefs

• 13 April 2008 - 17:30

Vanuit Rotterdam::

Hoi Heleen,
    Natuurlijk was het een Top tijd met Erik, dat geloof ik graag. Mooi, zo middenin jouw stage. Geniet van alles wat er op je weg komt en succes bij wat je doet! Leuk je verhalen te lezen.
    Groetjes, ook van Teus
    Wilma

• 13 April 2008 - 17:35

Jenna:

Wat een leuk verhaal weer. De meiden en ik gaan donderdag even naar Erik toe om de foto's te bekijken. Super leuk om dan de foto's achter het verhaal te bekijken :)

.xxx. jenna

• 14 April 2008 - 06:17

Miranda:

hoi Heleen,
    open net de computer en lees je verhaal.
    Leuk hoor zo'n stage en dan ook je vriend nog een paar weken bij je en zoals je schrijft echt leuke, en interessante dingen
    gedaan.
    Leuk om dit samen mee te maken, kun je weer een paar weken op teren toch?? begreep dat je ouders ook nog komen.
    Nou en dan is het zo alweer eind van je stage, en dan weer naar dit kikkerlandje.
    Ik wens je nog heel veel leuke en leerzame weken, blijf gezond en geniet nog even van het land en de kinderen op je school.
    ps en hou ze onder de duim he?? hihihi
    groetjes uit een grijs en somber nederland

• 14 April 2008 - 12:58

Denise:

He Heleen!

Ik volg elk berichtje, en het is steeds weer leuk om te lezen wat je hebt gedaan. Je hebt het dus reuze naar je zin! Ik ben wel een beetje jaloers hoor:P, nou nog heel veel plezier!

'xx Denise

• 14 April 2008 - 14:05

Emmy:

Lieve Heleen,

Wat leuk om zo'n uitgebreid verslag van jullie vakantie te lezen. Je maakt wat mee zeg! Hier gaan we nog 2 weken naar school en dan is het voor ons vakantie! Met Elma, Ineke en Peter en gezin een week naar Jordanië! We zijn een reislustige familie hè?
    Voor jou nog een kleine week en dan staat het volgende bezoek op het vliegveld! Geloof me, je ouders, en dan vooral je vader,missen je hoor!!!
    Nou, geniet van alles en sterkte op je stageplek! Houd ze onder de duim, dat grut!
    Liefs, Emmy en de rest.

• 15 April 2008 - 14:56

Henriëtte:

Lieve Heleen, wat een superverhaal weer! en wat fantastisch he, dat je dit allemaal samen beleefd hebt. Lekkere foto van die flappie-etende slang! Kon je `s avonds zelf nog wel met smaak eten?
    We zijn echt ontzettend benieuwd naar de andere foto`s.
    Ook fijn om te lezen dat je het voor de klas weer naar je zin hebt en dat je nog steeds trucjes hebt om "de orde" te bewaren. Ja, het is echt erg he, van dat neergestortte vliegtuig, goed dat daar ook aandacht aan besteed is.
    Nou joh, ga er weer voor en geniet van alles wat op je pad komt!

Lieve groet, Adam en Jet

• 16 April 2008 - 13:25

Semra:

wat leuk om iedere keer je berichten te lezen.ik zit echt iedere keer te kijken of je al een nieuw bericht hebt geplaatst.ik wens je nog heel veel plezier en geniet ervan.ik ben inmiddels weer aan het werk bij de lidl supermarkt.we werken met een grote team en het is er super gezellig.maar we spreken elkaar nog oke??
    groetjes semra

• 16 April 2008 - 15:35

Esther:

Hey meissie!

Klinkt alleMaal ontzettend gaaf! Super veel gedaan en gezien al. En ondertussen weer hard aan het werk. Fijn dat je het zo naar je zin heb meis! Veel plezier nog en succes op je stage! kuss esther

• 17 April 2008 - 15:21

Erik:

Nou... vanavond gaat het gebeuren hor! krijg ik al die vriendinnen van je over de vloer. Die zijn natuurlijk benieuwd naar de foto's en de verhalen over jouw. Ik zal niet alles vertellen hor ;)

• 18 April 2008 - 16:28

Arie En Dirske:

Hoi Heleen,

Leuk om samen zo'n unieke vakantie te vieren. Mooie foto's! En nu weer aan het werk, anders denken we dat het allemaal feest is ipv stage.

liefs
    Arie en Dirske

• 20 April 2008 - 15:32

Jenna:

Nou ik heb de foto's gezien en vond het heel erg leuk allemaal :)
    Maar wat mocht Erik nou niet vertellen?? hahah.

.xxx. Jenna